Призовкарите от Софийския районен съд (СРС) вече ще разнасят призовки, съобщения

...
Призовкарите от Софийския районен съд (СРС) вече ще разнасят призовки, съобщения
Коментари Харесай

Районният съд в София сложи GPS на призовкарите

Призовкарите от Софийския областен съд (СРС) към този момент ще разнасят призовки, известия и бумаги, оборудвани с GPS. Решението за това е взето от ръководителя на съда Александър Ангелов през юли, оповестиха от институцията пред " Сега ".

От СРС показват, че мярката е въведена след разбор на сигналите и жалбите от жители и юристи, като задачата е да се увеличи успеваемостта при връчването на правосъдните бумаги, както и да се реализира действителен контрол върху тази активност. " Връчването на известия и призовки в София е сериозен проблем, който съществува от доста години заради разнообразни аргументи - огромният брой живеещи в града, събитието, че доста от хората нямат адресна регистрация, незадоволителният брой призовкари и големият брой бумаги за връчване ", показват още от съда. Оттам допълват, че непрекъснато постъпват стотици сигнали от жители и юристи, които настояват, че техните права са били нарушени при връчването на правосъдни бумаги. " В общия случай се оспорват констатациите в разписките към известията и призовките дали адресът е бил посетен на посочените в тях дати ", прецизират от СРС.

От съда посочват още, че досега е липсвала практическа опция за инспекция на верността на отразените от призовкаря условия. Според управлението на най-големия областен съд в страната сходна организация се употребява от дълго време в други районни съдилища. Благодарение на следенето с GPS ще може да се ревизира дали това, което призовкарят е отбелязал, е правилно, т.е. дали в действителност е посетил даден адрес на посочените от него дати.

От съда акцентират, че събираната информация няма да бъде употребена за друго. " За оптималната отбрана правата на съответните чиновници е въведена така наречен псевдонимизация, с което се подсигурява, че даже при положение на нерегламентиран достъп (срещу какъвто са взети съответните механически мерки) до събраните персонални данни, лицето, осъществило същия, не би могло да разбере за кого от чиновниците се отнасят тези данни ", показват от Софийския областен съд.

За да се осъществя новата мярка, са закупени СИМ карти за мобилен интернет, дружно с които на съда са предоставени устройства за позициониране. Услугата, в това число с използването и поддържането на специфичен програмен продукт, възлиза на стойност 620 лева без Данък добавена стойност на месец за всички предоставени устройства, без в началото да е заплащана друга сума.

Е-ПРАВОСЪДИЕ

Във връзка с решението призовкарите да бъдат оборудвани с GPS съдията от СРС в оставка и някогашен ръководител на съда Методи Лалов още веднъж повдигна въпроса с неслучващото се електронно правораздаване. " Вместо от ден на ден да отстраняваме хартиеното връчване на правосъдни бумаги, което е остаряло, неефективно, а постоянно и недостоверно, и да го сменяем с електронно, на някого му е хрумнало да " електронизира " призовкарите, които даже нямат пълномощия да изискат документ за идентичност на лицето, на което връчват книжата ", написа Лалов в персоналния си Facebook профил.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР